Naamloos of een besloten vennootschap kiezen?
Geplaatst op
Bij het publiek is een BV of een besloten vennootschap vaak wel bekend. De naamloze variant lijkt minder vaak voor te komen. Waarom kiezen sommige bedrijven voor een naamloos vennootschap en wanneer is het interessant?
Gelijke basis
Beide rechtsvormen zijn een vennootschap en lijken heel erg op elkaar. Zo hebben ze zelfstandige rechtspersonen en betalen ze vennootschapsbelasting. Bij beide varianten zijn aandelen beschikbaar en er zijn dus ook aandeelhouders.
Kleine verschillen
Ondanks de gelijkenis zijn er wel degelijk een aantal verschillen waardoor de ene rechtsvorm in bepaalde situaties aantrekkelijker is dan de andere. Er zijn bijna geen bedrijven die bij de start kiezen voor een naamloze variant, want hierbij een startkapitaal van minstens €45.000,- nodig. Bij een besloten vennootschap is er geen kapitaal vereist. Een ander verschil zit in de aandelen, bij een NV zijn alle aandelen hetzelfde, bij een BV bestaan er ook bijzondere aandelen die geen recht geven op een stem of winstuitkering.
Uitkering dividend
Een van de redenen waarom bedrijven kiezen voor een naamloos vennootschap in plaats van een BV, is de uitkeringstoets. Sinds 2012 moet een BV bij uitkering van dividend kunnen aantonen dat er na de betaling aan de aandeelhouders voldoende kapitaal beschikbaar is om alle rekeningen te kunnen betalen. Hierbij moet rekening worden gehouden allerlei financiële variabelen, waardoor bedrijven vaak hun accountant moeten inschakelen. De bestuurders lopen namelijk het risico om met hun privé vermogen aansprakelijk te worden als het niet goed gebeurt. De uitkeringstoets kost tijd en geld, daarnaast is het bij elke uitkering van dividend verplicht. Veel BV’s kiezen daarom op den duur voor het wijzigen van de rechtsvorm naar een NV.
Veel bedrijven zijn nog helemaal niet bezig met het uitkeren van dividend. Een besloten vennootschap is dan vaak een aantrekkelijke optie. Laat je deskundig informeren over de mogelijkheden. Hiervoor kun je terecht bij IndeBV te Groningen.