Stappenplan voor het oprichten van een stichting
Geplaatst op
Een stichting wordt opgericht om een sociaal of maatschappelijk doel te realiseren. Wil je bijvoorbeeld met een deel van je vermogen een goed doel ondersteunen? Een eigen stichting met waarbij je projecten zoekt om financieel te ondersteunen maakt dat mogelijk. Je kunt een stichting alleen of samen met andere oprichten. Voor het oprichten van een stichting heb je een notaris en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig.
Hoe richt ik een stichting op?
Wil je een stichting oprichten? Dit zijn de vier stappen om te volgen:
Stap 1: schrijven van een beleidsplan
Maak een beleidsplan met daarin informatie over de werkwijze en doelstellingen van je stichting. Denk hierbij aan de volgende zaken:
- Welk verschil wil je maken?
- Hoe ga je dit bereiken?
- Wat is je doelgroep?
- Hoe beheer en besteed je het vermogen van de stichting?
Stap 2: stichting oprichten bij de notaris
Als alle belangrijke richtlijnen in het beleidsplan duidelijk zijn, kan je officieel de stichting oprichten. Een notaris stelt de statuten op en schrijft de stichting in bij de Kamer van Koophandel.
Stap 3: online publiceren
Soms is het mogelijk dat je stichting kan worden aangemerkt als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Met een ABNI status kunnen schenkingen en erfenissen worden vrijgesteld van belastingen. Ook de schenker kan belastingvrij schenken onder bepaalde voorwaarden. Er zijn wel verschillende voorwaarden om aan te voldoen om als ABNI aangemerkt te worden. Een aantal gegevens van de stichting moeten online gepubliceerd worden:
- Het beleidsplan
- De naam van de stichting
- De contactgegevens
- Het RSIN nummer
- De bestuurssamenstelling
- Het beloningsbeleid
- De doelstellingen van de stichting
Stap 4: ABNI status aanvragen
Als de gegevens van de stichting online zijn gepubliceerd, kun je een ABNI status aanvragen. Via het aanvraagformulier van de belastingdienst kun je dit doen. Na ongeveer twee maanden krijg je bericht of je stichting in aanmerking voor een ABNI status komt.