Je scheiding beter doorkomen met de familierechtadvocaat
Geplaatst op
Wanneer twee mensen gaan scheiden komen daar vaak veel emoties en conflicten bij kijken. Het is dan belangrijk om een familierecht advocaat in de arm te nemen, omdat deze expert met een onafhankelijke blik kan kijken naar de situatie. In deze blog nemen we je mee langs de voordelen.
Wat kun je doen als je gaat scheiden?
We willen je graag een aantal tips meegeven die je bij je scheiding in gedachten kunt houden:
· Een scheidingsconvenant
In een scheidingsconvenant kun je alle afspraken officieel vast laten leggen. Dit is vaak onderdeel van het echtscheidingsplan. Het is de bedoeling dat je dit plan met je bijna ex-partner opstelt. Wanneer jullie er samen niet uitkomen is het zaak dat je een advocaat inschakelt.
· Verdeel bezittingen en verzekeringen
Wanneer het aankomt op de bezittingen verdelen (wanneer je in gemeenschap van goederen getrouwd bent) dan kunnen er conflicten ontstaan. Een familierechtadvocaat kan je helpen de onderhandelingen in goede banen te leiden. Meestal heeft het geen zin om het onderste uit de kan te willen. Probeer een empathisch vermogen te houden richting je bijna ex-partner, daar kom je meestal het verst mee. Zorg dat het geen vechtscheiding wordt.
Hoe je kun gemakkelijk de inboedel verdelen?
Experts op het gebied van echtscheiding (vooral bij een huwelijk op basis van in gemeenschap van goederen) raden deze tips aan:
· Maak een lijst
Hier kun je alles opzetten wat jullie samen bezitten.
· Geef aan wat je wilt meenemen
Kruis aan wat iedereen wil meenemen. Kan zijn dat er geen conflicten ontstaan.
· Er dingen die jullie allebei willen hebben
Als jullie allebei iets willen hebben, kan het zijn dat er conflicten ontstaan. Een rechter kan in dit laatste geval uitspraak doen. Hij of zij kijkt dan naar de totale waarde van de inboedel.
· Wat is de waarde?
Het gaat hier om waarde in euro’s. Je beredeneert wat het ongeveer allemaal nog waard is. Deze waarde kan vervolgens tussen de twee partners verdeeld worden.
· De definitieve verdeling
Wanneer alles keurig beredeneerd is, wordt de verdeling in het echtscheidingsconvenant vastgelegd. Een rechter keurt dit eerst goed zodat vervolgens de inboedel definitief verdeeld kan worden.
Ouderschapsplan
Wanneer er kinderen in het spel zijn, doet een rechter altijd uitspraak. Dan is het ook verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Wat staat er in zo’n plan? De belangrijkste punten zijn:
- Belangrijke besluiten voor de kinderen
- Omgangsregeling
- Financiële afspraken (verdeling van spullen etc.)
Ontdek meer
Onze site biedt je gedegen juridisch advies van experts die al jarenlang in het vak zitten. Ontdek het laatste nieuws en onze juridische partners.